Om lysrör och lampor

Det finns många olika sorters lysrör och lampor för solarier.
Här kan du läsa om olika sorter som finns nu och som var mer vanliga för en längre tid sedan.


Kvartslampa
, även kallad analyslampa användes förr i tiden också som sollampa. Den är numera förbjuden för all annan användning än för industriellt och medicinskt bruk. UV- ljuset i kvartslampan består nästan uteslutande av UV-B. Redan efter ett par minuters exponering blir huden röd och irriterad. Om du har en gammal kvartslampa, lämna in den på en återvinningsstation. Du skall absolut inte försöka sola med den - du kan få svåra brännskador. Numera vet vi bättre. Forskningen inom phototherapy och UV-strålning jämte teknisk utveckling har gjort våra moderna solarier säkra att använda. I mitten av 70-talet kom de första solarierna av den typ som vi i dag använder ut på marknaden. Mycket har hänt sedan dess, fler lysrör, läcker design, bättre kylning och kortare exponeringstid är några exempel.
Olika kontrollorgan världen över har också bestämmelser och rekommendationer som tillverkare av solarier har att följa. I Sverige är det SSI, Statens strålningsinstitut som ansvarar för den svenska marknaden och sätter gränsvärden för wattstyrka och UVA-UVB sammansättning i solariet. Alla solarier måste godkännas av SSI för att få säljas på den svenska marknaden.

Vad bestämmer hur brun man blir?

Vad som bestämmer bruningsffekten i ett solarierör är wattstyrkan, sammansättningen av UVA/UVB och om lysröret har inbyggd reflektor eller ej.
Lysrören har också olika mängd brinntimmar. Kanske inte så viktigt när det gäller lysrör för hemmabruk eftersom lysrören också kan åldras, men för professionellt bruk har det naturligtvis betydelse.

Lysrör med wattstyrka från 15W till 100W är de vanligast förekommande. Vart och ett passande till "sitt" solarium. HP-lampor har oftast en wattstyrka på 400W. Vi får ofta frågan om man kan öka effekten på solariet genom att köpa ett lysrör med högre wattstyrka. Tyvärr så hjälper inte det, det är nämligen de sk drosslarna i solariet som bestämmer wattstyrkan ut. Lysrörens längd är också knuten till wattstyrkan.

Vill man få ut den bästa effekten skall man välja ett reflektorrör. Det ger nästan 25% mer bruneffekt eftersom inga strålar går till spillo bakåt i solariet.
Då kommer genast frågan; varför finns det över huvud taget rör utan reflektor?
Det finns främst två anledningar till detta:

1. reflektorrören kostar några kronor mer
2. ett reflektorrör som monteras i sängdelen på solariet kan göra att liggskivan känns för varm. Det finns inte heller samma behov av inbyggd reflektor i underdelen eftersom man för det mesta ligger närmare lysrören där.

UVA och UVB är beteckning på de olika våglängder som ett solarierör innehåller. Det finns även en våglängd med beteckningen UVC som finns i solens strålar, men som lyckligtvis filtreras bort på väg till oss på jorden. UVC skulle vi bli brända av och risk för cancer skulle vara stor.
Alltså, solarierören innehåller nästan bara UVA strålar, men en viss mängd UVB behövs för nybildning av pigmentet. Ett bra solarierör ligger i spektrat 300-320nm. Fördelen med att sola i solarium är att man normalt inte bränner sig. En mycket känslig hud skall naturligtvis alltid vara försiktig med solandet.

Här nedan finner du beteckning och namn på de vanligaste och mest efterfrågade lysrörer som vi säljer.
Söker du ett speciellt lysrör som inte finns på listan skicka oss ett mail så letar vi upp det.

Lysrör
Effekt Benämning
100W Philips CLEO. Performance, Professional, med och utan reflektor
100W Wulff Solarium PLUS, med och utan reflektor
100W Wulff GoldSun RS , med och utan reflektor
100W Cosmolux, med och utan reflektor
80W Wulff med reflektor
40W Philips med reflektor
36W Philips PLL
25W Wulff Lysrör Spaghetti Beauty Sun
20W Philips 09N (Ersätter Toshiba Blacklight)
15W Cosmolux Spaghetti
   
Lampor
Effekt Benämning
400W Lampa Ariana
400W Lampa Super Kos HD
400W Lampa Philips HPA
   
sunmist-tips