Vanliga frågor om solning

Vi har samlat några vanliga frågor om solning nedan.
Saknar du någon information - hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Vad menas med solvitaminen?

När vi solar gör vi det för att bli bruna och för att vi tycker det är skönt att vistas i solen eller koppla av en stund i solariet. Men solning har även andra positiva effekter.
Vi tänker kanske inte på att UV-ljuset är den viktigaste källa till D-vitamin. UVB-strålarna omvandlar provitaminet 7-dehydrokolesterol som finns i huden, till vitamin D3. Vitamin D som bildats i huden transporteras sedan till njurarna där de omvandlas till aktiv substans.
D-vitamin behövs för att vi skall kunna tillgodogöra oss kalcium. Utan D-vitamin spelar det ingen roll hur mycket mjölk eller ost vi konsumerar. Undersökningar har också visat att många sjukdomar relaterade till kalciumbrist oftast inträffar under det mörka vinterhalvåret.

Om man duschar direkt efter solning, försvinner en del av solbrännan då?

Att duscha efter solning tvättar inte bort solbrännan. Bruningsprocessen utvecklas i hudens melanocytceller som när de stimuleras av UV-ljuset börjar producera pigmentet melanin och vi blir bruna.

Vad är solbränna?

Solbränna uppstår när pigmentkorn (melanocyter) i huden aktiveras av ultraviolett ljus och producerar ett ämne som kallas melanin. Fortsatt exponering av UV-ljus gör att melaninet mörknar, och resultatet blir solbränna.

Är det mer skadligt att sola i solarium än i solen?

När man solar i solarium är det en reglerad form av UV-ljus som vi blir exponerade av.
Statens strålningsinstitut SSI har satt de regler som vi i Sverige har att rätta oss efter. Om vi följer dessa rekommendationer blir solandet i solarium mer kontrollerat än om man solar i solarium.
Utomhus är det svårt att veta hur stark solen är beroende på olika betingelser som t ex ozonlager, tid på dagen, väderlek mm. Därför är det viktigt att alltid använda solskyddsfaktor när man solar utomhus. Man skall alltid komma ihåg, UV-exponering kan ändå leda till hudcancer och tidigt åldrande av huden, även om man inte bränner sig.

Är värmen från solarielysrör skadlig för huden?

UVA-rör kan alstra betydande värmemängder med uttorkning av huden som följd. Det är därför tillrådigt att behandla huden med fuktighetsbevarande preparat efter varje solning – lotion på kroppen och creme i ansiktet. Använder man en fuktcreme eller lotion som innehåller karotin kan man både behålla solbrännan och hindra uttorkning av huden.

Kan jag använda en aktivator i solen?

De flesta aktivatorer för solning i solarium skall ej användas i solen. Anledningen till detta är att de inte innehåller någon skyddsfaktor och att de kan göra huden extra ljuskänslig. Men, om produkten är baserad på tyrosin går den att använda i den naturliga solen. Dock med försiktighet.

Hur skall jag använda en aktivator?

De flesta aktivatorer appliceras strax innan solning. Det finns speciella cremer för ansiktet som förutom aktiverande ämnen även innehåller extra mycket fuktgivare. För kroppen använder man lotion eller spray. För att förlänga bruningsprocessen använder man carotin creme för ansiktet och BodyLotion carotin efter solning.
Det finns även produkter som man förbereder huden med någon eller några dagar innan solningen, sk PRE-TANNER. De förbättrar hudens mottaglighet för bestrålningen när det är dags att sola. Dessa produkter fungerar utmärkt inför en solsemester och för hud som har svårt att bli brun. Vad man framför allt skall tänka på när man väljer aktivator är vilken hudtyp man har. Om du behöver råd kan vi ge förslag.

Är alla lika effektiva?

Nej, effekten av olika aktivatorer varierar ganska mycket. Rätt kombination av aktiva ingredienser ger optimal soleffekt utan att skada. Många produkter på marknaden kallas aktivator utan att ha några aktiva ingredienser. De innehåller ofta extra fukt, vilket i och för sig ger huden bra kondition och solningen får bättre effekt. Men en riktig pigmentaktivator skall innehålla åtminstone några av dessa ämnen: Tyrosin, Carotin, Citrusoljor eller Johannesört.
Det finns även ämnen som ger en pirrande känsla. De utvinnes bl a ur olika växter som t ex pepparväxt och kanelbark, men även nikotinsyra kan förekomma. Vad man vinner med dessa ämnen är en ökad blodcirkulation som förbättrar näringstillförseln till hudcellerna. Pirrprodukter skall användas med försiktighet. För mycket pirr kan skada känslig hud med brustna blodkärl som följd. Testa alltid först på undersidan av armen.